Na jakie elementy zwrócić uwagę, podczas wyboru kawy do biura?

Wybór kawy, to dla nas często czynność bardzo rutynowa, dlatego ciężko o to, abyśmy się nad tym jakoś zbytnio zastanawiali. Sięgamy po produkt z półki sklepowej, który zazwyczaj jest naszym pierwszym wyborem, a kierujemy się tym, że w miarę smakował nam on poprzednim razem. Chociaż kawę można oceniać pod wieloma względami, najważniejsza jest tutaj jej jakość. Koneserzy kawowych napojów, zwracają nawet uwagę na ich kwasowość i wyważenie, konsystencję oraz cielistość, gdyż wszystko to wpływa na smak. Warto wiedzieć, na co my możemy zwrócić uwagę, zanim wybierzemy daną kawę do biura.

Kawa pochodząca ze świeżego wypału smakuje najlepiej

Jeśli potrzebna jest nam dobra kawa do biura warto, aby był to produkt, który dopiero co opuścił palarnię kawy. Co ciekawe, znawcy tematu wskazują tutaj duże podobieństwo i zależność, jak w wypadku świeżego i nieświeżego chleba. Każdy wie, że najlepiej smakuje nam chleb, który pochodzi prosto z piekarni i został wyjęty z pieca jeszcze kilka chwil temu. Taki kilkudniowy bochenek wciąć jest jadalny, jednak nie smakuje on już tak samo.

Identycznie wygląda to w przypadku picia kawy prosto z palarni. Jeśli taką kupimy, będziemy mogli rozkoszować się o wiele lepszym smakiem, niż kiedy byśmy kupili w markecie kawę, wypalaną miesiące temu. Szczególnie pamiętajmy o tym, gdy właśnie wybieramy kawę do firmy.

Nie powinniśmy mieć problemu, aby pozyskać kawę od palarni. Co więcej, za taki produkt wcale nie zapłacimy o wiele więcej od produktu marketowego. Z łatwością zamówimy taką kawę w dobrym sklepie internetowym, które będą w stanie nam sporo zaoferować.

Nabywając produkt od palarni, mamy zupełną pewność tego, co znajduje się  w opakowaniu. Dodatkowo, będziemy mieć spore pole do popisy z uwagi na różnorodność dostępnych gatunków, które pochodzą z innych plantacji. Do nas będzie także należał wybór stopnia wypalenia kawy, a to jak wiadomo, wpływa na konkretny smak. To produkty, które bez wątpienia byłyby sklasyfikowane w górnej części rankingu kawy ziarnistej.

Kawa i kwestia jej pochodzenia

Uprawę kawy wykonuje się przede wszystkim na pasie kawowym, który umiejscowiony jest miedzy zwrotnikiem raka i koziorożca. Na każdym kontynencie spotkamy inny smak kawy, natomiast zdarza się, że i na tym samym kontynencie pojawiają się pewne różnice pod względem wyglądu ziaren. Ma to uzasadnienie w odmienności metod ich upraw, gleb i sposobów przetwarzania.

Ta kawa, która trafia do masowej sprzedaży, zazwyczaj pochodzi z plantacji przemysłowych, gdzie ich przetwarzanie oraz uprawa kawowca odbywa się na przemysłową skalę. W związku z tym, często kawy z rynku masowego smakują bardzo podobnie.

Zupełnie inne warunki występują na tych mniejszych plantacjach, a tam ziarna zbiera się ręcznie, po czym suszy się je na słońcu. Plantacje rodzinne, transportują ziarna do najlepszych palarni. Są to zatem doskonale wypalone i przygotowane ziarna, które będą najlepsze dla naszego dystrybutora kawy w biurze, a także w domu.