Jak w prosty sposób wybrać odpowiedni dystrybutor kawy? – Poznaj najważniejsze wskazówki!

Miliony osób każdego ranka sięgają po kubek lub filiżankę jednego z najpopularniejszych napojów na świecie – oczywiście mowa o gorącej kawie. Cenimy sobie, kiedy mamy dostęp do wysokiej jakości dystrybutora kawy, dzięki któremu uda się nam zaparzyć pyszną kawę, która podczas trudnego poranka postawi nas na równe nogi.

Czy łatwo jest odnaleźć doskonały dystrybutor kawy? Okazuje się, że to dość złożone zadanie. Jeśli kierujemy się jednak względami wygody, najlepiej jeśli jest to automatyczny ekspres, ponieważ ten pozwoli zaparzyć nam pyszną kawę, a dodatkowo jest całkiem prosty w obsłudze. Pamiętajmy, że ten umożliwi nam uzyskanie espresso, dlatego jeśli to nie jest nasz ulubiony typ kawy, zainteresujemy się ekspresem przelewowym. Jeszcze przed dokonaniem ostatecznego wyboru, warto poddać analizie najistotniejsze aspekty dystrybutora kawy do biura bądź do naszego domu.

Wybierzmy odpowiedni rodzaj kawy!

Posiadając ekspres ciśnieniowy, tak naprawdę wybieramy pomiędzy ziarnami, a kapsułkami. Ziarna pozwolą nam na pewno, na uniezależnienie się od jednego producenta. Rozeznajmy się, a uda się nam odnaleźć najlepszą kawę na świecie! To dodatkowo dość oszczędne rozwiązanie, ponieważ nawet w niewielkim biurze, każdego dnia parzy się około piętnastu kaw. Jeśli nie mamy zbyt dużej wiedzy na temat kawy, sięgnijmy po ranking kawy ziarnistej.

Kapsułki także mają pewne zalety, a będzie to np. brak młynka, który może powodować dość głośne działanie urządzenia. Takie rozwiązanie jest opłacalne tylko w jednym przypadku, a dokładnie wtedy, kiedy będziemy z niego korzystać jedynie od czasu do czasu. Uzyskamy dzięki niemu klasyczną, małą czarną, a jeśli wolimy kawę z mlekiem, wybierzemy model zaopatrzone w spieniacz do mleka.

O czym mówi nam ciśnienie urządzenia?

Ciśnienie, to nic innego jak siła, z jaką spotyka się podgrzana woda, kiedy przepływa ona przez zmielone już ziarna. Do zaparzenia zwykłego espresso, należy uzyskać około 9 barów ciśnienia. Producenci często podają, że ich sprzęt posiada nawet 15 barów, natomiast to jedynie ich maksymalna wartość. Jeśli interesujący nas ekspres nie pozwala na uzyskanie ciśnienia większego niż 10 batów, nie warto się na niego decydować.

Systemy spieniania mleka – co wybrać?

Kawa z mlekiem to zdecydowanie popularniejsza pozycja, od tej klasycznej – czarnej. Z uwagi na to, kiedy kupujemy dystrybutor kawy do firmy, warto aby ten posiadał system spieniania mleka. Istnieją trzy propozycje, które warto rozważyć. Pierwsza – z urządzenia wystaje rurka, z pośrednictwem której wpuszcza się parę pod ciśnieniem, aby podgrzać i spienić mleko. Druga – mleko zostaje zaciągane do urządzenia i tam zostaje spienione i podgrzane. Trzecia – klasyczny, zewnętrzny spieniacz do mleka, który umożliwi nam uzyskanie wyjątkowo puszystej, mlecznej pianki. Jest to dość zapomniane urządzenie, jednak na pewno warto z niego skorzystać.