Wybór dystrybutora kawy – 3 najważniejsze aspekty!

Jak wiadomo, czy to w domu czy to w pracy, bardzo chętnie korzystamy z możliwości wypicia filiżanki gorącej kawy, a niekiedy i nawet sporego kubka tego wyjątkowego napoju. Nie zawsze jednak zdajmy sobie sprawek tego, jak ważnym elementem jest wybór odpowiedniego dystrybutora kawy do naszego domu, a nawet do biura, gdzie korzystać będzie z niego całkiem spora liczba osób.

Bardzo ciężko odpowiedzieć na pytanie, „jaki dystrybutor kawy będzie najlepszy”. Na pewno wygodnym rozwiązaniem będzie ekspres automatyczny, gdyż nie tylko jest on prosty w obsłudze, ale jednocześnie potrafi także zaparzyć naprawdę pyszną kawę. Miejmy jednak na uwadze to, że jego główna funkcja to przyrządzanie espresso oraz kaw, które powstają na jego bazie. Nie będzie zatem rozsądne kupowanie automatycznego ekspresu, jeśli będziemy jedynie robić duże kawy, parząc kilkukrotnie espresso. W takiej sytuacji, o wiele lepszym wyjściem okaże się przelewowy ekspres. W wyborze, powinny pomóc nam także trzy najistotniejsze kwestie, które pojawiają się w temacie kawy do biura i do domu.

Typ kawy

Ekspresy ciśnieniowe do biura, można w pewien sposób podzielić na te, które wykorzystują kawę ziarnistą oraz te na kapsułki. Stawiając na tę pierwszą opcję, na pewno spotkamy się z ogromną różnorodnością, gdyż nie jesteśmy w ogóle uzależnieni od jednego, konkretnego producenta. Możemy zakupić najlepszą kawę ziarnista na świecie i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Co więcej, będzie to też wyjście korzystniejsze cenowo, a szczególnie jeśli w naszym biurze parzy się ponad 15 kaw dziennie. Na pewno pomocny okaże się tutaj dostępny w sieci ranking kawy ziarnistej oraz opinie klientów.

Nie powinniśmy jednak od razu skreślać tych kapsułkowych, gdyż one także posiadają swoje zalety. Warto zacząć od tego, że te w ogóle nie posiadają młynka oraz jednostek zaparzania, co skutkuje o wiele cichszą pracą. Jest to jednak rozwiązanie, kiedy przewidujemy, że ekspres będzie przez nas stosowany sporadycznie, a zużycie kawy będzie znikome. Tego typu dystrybutory kawy, służą przede wszystkim do parzenia tzw. „małej czarne”, jednak spotkamy też wiele modeli, które będą posiadać ręczną dyszę do spieniania mleka.

Ciśnienie

Ciśnienie to nic innego jak siła, z którą spotka się podgrzana woda podczas przepływania przez zmielone ziarna. Aby zaparzyć espresso wymagane jest 9 barów ciśnienia. Chociaż u większości producentów zauważmy ciśnienie 15 barów, jest to jednak maksymalna wartość pompy. W wypadku, gdy dostrzeżemy, że interesujący nas sprzęt ma mniej niż 10 barów, nie warto w niego inwestować.

Spienienie mleka

Warto mieć na uwadze to, że zdecydowana większość z nas preferuje kawę z mlekiem, stąd należy rozważyć, jaki system spienienia powinien posiadać nasz dystrybutor kawy do firmy. Można tutaj wyróżnić trzy najpopularniejsze systemy.

W wypadku pierwszego, spotkamy się z wystającą z urządzenia rurką, z które leci para pod ciśnieniem. Jako, że ta napowietrza i podgrzewa mleko, dochodzi do powstawania mlecznej pianki.

Na drugi system składa się przystawka spieniająca mleko, a także gumowy wężyk wkładany bezpośrednio do pojemnika z mlekiem (butelki lub kartonu). Urządzenie zaciąga mleko do wewnątrz, gdzie jest podgrzewane i spieniane, po czym spienione wylewa się prosto z kranika do naszej kawy.

Można zdecydować się na opcję trzecią, która jest niedoceniana, natomiast bardzo niesłusznie. Jest to zewnętrzne urządzenie do spienienia. Jeśli postawimy na nowszy model, będziemy mogli spieniać mleko zarówno na ciepło, jak i na zimno. Naczynie do spieniania, będzie mogło być przez nas myte nawet w zmywarce, co pozwoli nam zachować higienę, a jak wiadomo – ekspresy na czarną kawę nie są kłopotliwe w czyszczeniu obwodu mleka.