Skuteczne nawożenie zbóż, owoców, warzyw i krzewów ozdobnych
Nawożenie ma na celu ochronę rośliny przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych takich jak chwasty, owady, pasożyty czy grzyby. Nowoczesny nawozy zawierają odpowiednio skomponowane składniki, które zapewniają roślinie optymalny wzrost. Różne odmiany roślin wymagają nawożenia w odpowiednich porach roku. Otóż, nawożenie rzepaku powinno być wykonane wysoko skoncentrowanym nawozem, który zawiera w swoim składzie między innymi bor. Jeżeli roślina ma optymalne warunki do wzrostu czyli odpowiednie nasłonecznienie, dostęp do wody i ciepła to nawożenie może być bardziej intensywne. Warto pamiętać o tym, że należy przestrzegać zaleceń producenta, które znajdują się na etykietach środków do nawożenia roślin. Nie zawsze więcej znaczy lepiej, często użycie wyższej dawki może powodować negatywne skutki i przyniesie duże straty finansowe w szczególności dla sadowników i rolników. Zastosowanie mniejszej dawki może spowodować, że kwitnienie i owocowanie może być mniej obfite. Nieodpowiednie nawożenie może przyczynić się do degradacji środowiska i zbiorników wodnych. Środki ochrony roślin powinny spełniać wszystkie atesty i wymagania Unii Europejskiej. Jest to szczególnie ważne w przypadku nawożenia warzyw i owoców, które przeznaczone są do spożywania dla ludzi zwierząt.
Nawożenie rzepaku, fungicydy
Nawożenie można podzielić na przedsiewne, które stosowane jest przed siewem roślin, jak również nasienne i nawożenie pogłówne wykorzystywane w trakcie wegetacji roślin. Popularne jest również nawożenie dolistne, które jest bezproblemowe, ponieważ preparat nakładany jest bezpośrednio na liście. Nawożenie donasienne jest stosowany przez bardziej zaawansowanych hodowców, polega na moczeniu nasion w roztworach mikro nawozów. Popularne nawozy mineralne mają za zadanie dostarczyć roślinie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Aby ochronić owoce, warzywa i zboża przed działaniem chorób owadów i grzybów na rynku dostępne są preparaty chwastobójcze i owadobójcze. Herbicydy to preparaty dzięki którym pozbędziemy się chwastów, które odpowiedzialne są za zabieranie wody i składników odżywczych z gleby. Preparaty chwastobójcze są wykorzystywane przede wszystkim w uprawach zbóż jarych, uprawie ziemniaków, warzyw okopowych, rzepaku, kukurydzy, i krzewów owocowych. Środki chwastobójcze mogą mieć postać koncentratu, który należy rozcieńczyć z wodą w określonej proporcji. Środki chwastobójcze mogą mieć również konsystencje zawiesiny, emulsji czy zawiesiny olejowej. Do nanoszenia środków chwastobójczych wykorzystywane są opryskiwacze polowe lub ręczne. Fungicydy to środki grzybobójcze wykorzystywane do ochrony roślin strączkowych, rzepaku, tytoniu, truskawek, ziemniaków czy drzew owocowych. Rośliny, które narażone są na nadmiar wilgoci są bardziej narażone na pojawienie się grzybów. Środki grzybobójcze można stosować w różnych okresach sezonu wegetacyjnego. Występują one w postaci koncentratów, proszku czy emulsji. Nanoszone są zazwyczaj przy użyciu ciągnikowego opryskiwacza polowego. Środki grzybobójcze stosowane są zarówno w dużych gospodarstwach rolnych, jak również w ogródkach przydomowych czy ogródkach działkowych. Stosowanie środków grzybobójczych regularnie przyczynia się do tego, że z roku na rok można zaobserwować coraz większą odporność roślin na pojawienie się grzybów. Odpowiednie nawożenie rzepaku, kukurydzy czy żyta przyczynia się do ich intensywnego wzrostu.