Czerwona herbata – postaw na orientalne ekscytacje smakowe!

Od wieków picie czerwonej herbaty dla wielu kultur jest nie tylko oznaką dobrego gustu i smaku, ale też dążeniem do perfekcyjnej harmonii organizmu. Herbata w kolorze czerwonym ma bowiem właściwości oczyszczające i świetnie wpływa na układ trawienny, ale nie tylko. Dlaczego i jak warto pić herbatę czerwoną?

Czerwona herbata pochodzi z Chin i tam pierwszy raz była smakowana. Mieszkańcy południa tego kraju uprawiają ją od ponad 1700 lat. Nazwa tego napoju może być mylna – sam wywar jest bowiem czarny, a czerwony kolor herbaty pochodzi od zabarwienia suszu.

Na co wpływa herbata czerwona?

Herbata o zabarwieniu czerwonego suszu ma przede wszystkim właściwości odchudzające, dzięki intensywnemu wpływowi na układ trawienny. Napój zwiększa bowiem metabolizm i pomaga trawić nawet cięższe potrawy. Dzięki temu przyrost tkanki tłuszczowej jest dużo mniejszy, a toksyny wydalane z organizmu. Jednak nie tylko dieta odchudzająca może determinować do spożywania tego typu produktów.

Zbawienny wpływ na umysł i koncentrację

W czasach potęgi starożytnych Chin po herbatę czerwoną często sięgali mnisi z klasztorów. Dlaczego? Składniki wywaru sprawiają, że mózg człowieka pracuje lepiej i szybciej skupia się na jednej rzeczy. Ostatecznie łatwiej więc myśleć po filiżance takiej herbaty – badania dowodzą, że koncentracja i wykonywanie czynności wymagających sporego skupienia mocno intensyfikują się dzięki składnikom, które posiada czerwony wywar.

Jak widać, herbata z czerwonego suszu ma bardzo prozdrowotne właściwości, ale też wyjątkowy smak, który warto spróbować. Jeżeli nie próbowałeś jeszcze nigdy takiego wywaru – nie zwlekaj! Już teraz przygotuj sobie filiżankę i ciesz się wyjątkowym relaksem, po którym dużo lepiej będzie Ci się myśleć! To idealny napój dla osób, które chcą się odchudzić w zdrowym stylu, a przy okazji mają wymagającą pracę, która wymaga od nich ciągłego skupienia i myślenia – w tym herbata z czerwonego suszu z pewnością pomoże!