Czekolada. Co musimy o niej wiedzieć?

Przede wszystkim zdajemy sobie sprawę, że słodka czekolada jest przez nas spożywana bardzo często. Doceniamy jej walory smakowe. Tak, czekolada jest smaczna i dobra, dlatego lubimy się nią objadać. Od nas samych zależy, jaką czekoladę kupimy i jaką będziemy spożywać. Na pewno powinniśmy zachować pewien umiar w spożywaniu czekolady, gdyż jej nadmierne ilości mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm oraz nasze zdrowie.W czekolada sklep znajdziemy różne gatunki czekolady.

Czy czekolada jest dobra na zdrowie?

Może się nam wydawać, że słodka czekolada jest bardzo szkodliwa. Jednak, czy zawsze. Żyjemy wiele lat temu lud Olmeków uważał, że czekolada może mieć walory zdrowotne. Naukowcy we współczesnych czasach dowiedli, że Olmekowie mieli rację. Jednak należy zachować pewne proporcje w spożywaniu czekolady. Jest to kluczowe dla naszego zdrowia. Część składników czekolady zostaje przetworzona w naszym organizmie w tak zwaną serotoninę. Ma ona dobry i korzystny wpływ na nasz układ nerwowy. Warto także wiedzieć, że jedzenie czekolady sprawia, że poziom glukozy we krwi jest wyższy. Oprócz tego jedzenie czekolady dostarcza nam endorfin. Wtedy nasze samopoczucie poprawia się znacząco. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawię, że czekolada jest również świetnym afrodyzjakiem. Zawiera oprócz kofeiny oraz glukozy także fenyloetyloaminy – potocznie zwanej hormonem miłości. W sklepie z czekoladami znajdziemy takie produkty, jakie sobie tylko zażyczymy. Jedzenie czekolady poprawia także naszą koncentrację oraz dodaje nam sporo energii.

Czekolada. Jak powstaje?

W pierwszej fazie produkcji czekolady potrzebne są krzewy kakaowca. Ich uprawy spotkamy między innymi a Afryce, na Karaibach oraz w Ameryce Południowej. Ich ziarna różnią się między sobą walorami zapachowymi oraz smakowymi. O tym powinniśmy wiedzieć. Na przykład ziarna z Afryki mają smak cytrynowy. Przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego czekolady, ziarna z kakaowca muszą przejść przez kilka etapów. Najpierw wymagane są ich zbiory. Krzewy kakaowca cechują się tym, że owocują przez cały rok. Nie ma dla nich znaczenia, jaka obecnie jest pora roku. Plantacja jest cały czas aktywna. W każdym z owoców krzewu możemy znaleźć nawet kilkadziesiąt ziaren. W smaku są one bardzo gorzkie, ale również aromatyczne. W dalszym etapie ziarna muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce. Są suszone, następnie prażone i łamane. W ostatnim etapie są łuszczone i muszą zostać zmielone. Masę czekoladową miesza się w odpowiednich zbiornikach. Tam odparowuje się nadmiar wody. Żeby zrobić czekoladę, na pewno trzeba mieć sporo wiedzy i doświadczenia. Proces produkowania czekolady nie należy do łatwych.